БИБ Биобазирани индустрии България ООД – Реколта Мискантус 2020

  • Post category:Новини
  • Reading time:1 min(s) read

Тази година БИБ Биобазирани индустрии България ООД, благодарение на собствения си комбайн за фуражи, успя да ожъне голямо количество мискантус от плантацията си в с. Киреево, област Видин (България). През 2018 г. местните собственици на фуражни комбайни CLAAS и JOHN DEERE отказаха да жънат този вид материал. Те се страхуваха от отва да не си причинят големи щети на своите комбайни. Всички аргументи, че колегите в Германия, Австрия и Швейцария използват точно такива машини за реколтата Мискантус през пролетта, не ги убедиха. След като цялата плантация със своите 110 хектара стана жертва на умишлен палеж през 2019 г., тя беше оборудвана със собствена охранителна система.

Снимка: Плантацията след пожара през 2019 г.
Снимка: Плантацията през август 2019 г.

Ето защо част от плантацията вече можеше да бъде ожъната през 2020 г. със собствен комбайн за фуражи CLAAS JAGUAR 685 SL. Сега разполагаме с около 300 тона материал с дължина между 4 и 6 см.

Снимка: Комбайнът за фураж на БИБ ООД
Снимка: Камион с товар на мястото за съхранение

През януари 2020 г. БИБ Биобазирани индустрии България ООД успя да закупи голямо хале в бившия селскостопански двор в близост до плантацията. Тъй като ремонтните дейности все още продължават, ожънатият материал бе временно депониран на полето и до средата на юни ще бъдат доставен в халето за допълнителна обработка.

В допълнение към 110 хектара, през следващите няколко години ще бъдат създадени нови мискантусови насаждения. Тази година ще бъдат засадени около 2 хектара ранни растения Мискантус. Корените трябваше да бъдат събрани, защото международен газопровод ще пресече плантацията в периферна зона и този материал щеше да бъде загубен. Корените от тази зона бяха спасени и сега се отглеждат в саксии за растения за бъдещо засаждене на нови полеви площи. Със своите 110 ха плантацията в Киреево вероятно е най-голямата цялостна плантация Мискантус в Европа.

Снимка: Саксиите за разсад пред халето
Снимка: Част от цялата плантация

След обновяването на халето, което включва и прекарването на подходящо електрозахранване, ще бъдат закупени машини за обработка на реколтата от Мискантус 2020 г. В средносрочен план БИБ ООД ще използва мискантуса за създаване на целулозни материали, например за саксии за разсад и на саксии за отглеждане на растения. Предвижда се също така да започне производството на гранулат, който може да се използва като суровина за „дървесна пластмаса“.

БИБ ООД се интересува от сътрудничество с компании, които използват материали на основата на влакна за производството на своите продукти.

За контакти:

БИБ Биобазирани индустрии България ООД 

бул. „Панония“ № 3, гр. Видин, България

 

тел. +359 883 337 355; info@bib-bg.eu;  www.bib-bg.eu

Вашият коментар